Dzisiaj przychodzę do Was z trzema rewelacyjnymi pomysłami na zdrowe słodkości. Ostatnio testuję przeróżne fit przepisy i postanowiłam co jakiś czas podzielić się z Wami tego typu postem. Dzisiaj będą to:
-ciastka owsiane (pyszne, mocno bananowe i miodowe, można dodać do nich przeróżne bakalie i orzechy lub wzbogacić smak o kakao i gorzką czekoladę);
-brownie z fasoli (całkiem nowy dla mnie smak, rewelacyjne połączenie fasoli, bananów i kakao, idealne na każdą porę dnia do kawy czy herbaty, a nawet masła orzechowego);
-chlebek bananowy (znika w mgnieniu oka, jest lekki, przyjemnie bananowy, najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posmarowany masłem orzechowym i dżemem malinowym, a do tego zielona herbata!).
Najlepsze jest to, że te przepisy nie tylko są zdrowe, ale i smaczne! Będąc na diecie nie musimy sobie odmawiać takich smakołyków ;) Szczerze, osobiście wolę upiec coś zdrowego i pysznego niż otwierać czekoladę czy paczkę chipsów. Wam również polecam ;)
Owsiano-bananowe ciasteczka
1,5 szklanki platków owsianych
dowolna ilość mieszanki orzechów czy suszonych owoców
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki miodu
3 banany
szczypta cynamonu
Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy połową szklanki ciepłej wody, odstawiamy na chwilę. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy do niej cynamon. Łączymy masę bananową z płatkami i dodajemy do niej bakalie. Wszystko razem mieszamy. Na blaszce układamy papier do pieczenia i formujemy z masy ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25min.
Fasolowe brownie
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki miodu
4 kostki gorzkiej czekolady
Fasolę dokładnie płuczemy i suszymy. Wszystkie skladniki blendujemy na gładką masę, wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy 50-55min.
Chlebek bananowy
3 dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon
Banany blendujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę, sodę oraz cynamon i dokładnie mieszamy wszystko razem. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy cynamonem. Pieczemy 40-45min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Smacznego!!
photos: me & K.
cudowny przepis, musimy wypróbować
ReplyDeletezapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Moi ulubieńcy:))
ReplyDeleteale smacznie to wszystko wygląda ! Pyszności :)
ReplyDeleteYummy post!
ReplyDeletexoxox,
CC
wyglądają pysznie!:)
ReplyDeleteWyglądają bardzo smacznie :)
ReplyDeleteOoh everything looks so yum! You are an amazing baker!
ReplyDeletexx
I'd love to try this.
ReplyDeleteoh these cakes look so good!
ReplyDeletewszystko wygląda mega smacznie!!<3
ReplyDeleteChlebek bananowy mam w planach na weekend :)
ReplyDeletemuszę zrobić brownie z fasoli!:)
ReplyDeletesuper!! mniam ♡
ReplyDeleteO nie, mama będzie musiała mnie siłą wyciągnąć z kuchni jak się u niej zjawię :) Mniam, same pyszności!
ReplyDeleteEverything looks so yummy!
ReplyDeletePięknego masz bloga :)
ReplyDeleteCo do słodkości - szczególnie za nimi nie przypadam, jednak za eko, fit nie pogardzę :D tym bardziej ciastami :D
Fasolowe brownie robię od lat w domu , jednak jestem ciekawa modyfikacji przepisu wg Twojego :)
Pozdrawiam,
Sandra
Yummy ! Your pictures are delicious !! :)
ReplyDeleteSame pyszności :)
ReplyDelete