Saturday, January 31, 2015

PRZEPISY NA ZDROWE SŁODKOŚCI


Dzisiaj przychodzę do Was z trzema rewelacyjnymi pomysłami na zdrowe słodkości. Ostatnio testuję przeróżne fit przepisy i postanowiłam co jakiś czas podzielić się z Wami tego typu postem. Dzisiaj będą to: 
-ciastka owsiane (pyszne, mocno bananowe i miodowe, można dodać do nich przeróżne bakalie i orzechy lub wzbogacić smak o kakao i gorzką czekoladę);
-brownie z fasoli (całkiem nowy dla mnie smak, rewelacyjne połączenie fasoli, bananów i kakao, idealne na każdą porę dnia do kawy czy herbaty, a nawet masła orzechowego);
-chlebek bananowy (znika w mgnieniu oka, jest lekki, przyjemnie bananowy, najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posmarowany masłem orzechowym i dżemem malinowym, a do tego zielona herbata!).
Najlepsze jest to, że te przepisy nie tylko są zdrowe, ale i smaczne! Będąc na diecie nie musimy sobie odmawiać takich smakołyków ;) Szczerze, osobiście wolę upiec coś zdrowego i pysznego niż otwierać czekoladę czy paczkę chipsów. Wam również polecam ;)

Owsiano-bananowe ciasteczka
1,5 szklanki platków owsianych
dowolna ilość mieszanki orzechów czy suszonych owoców
1/2 szklanki ciepłej wody 
2 łyżki miodu
3 banany 
szczypta cynamonu

Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy połową szklanki ciepłej wody, odstawiamy na chwilę. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy do niej cynamon. Łączymy masę bananową z płatkami i dodajemy do niej bakalie. Wszystko razem mieszamy. Na blaszce układamy papier do pieczenia i formujemy z masy ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25min.

Fasolowe brownie
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki miodu
4 kostki gorzkiej czekolady

Fasolę dokładnie płuczemy i suszymy. Wszystkie skladniki blendujemy na gładką masę, wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy 50-55min.

Chlebek bananowy
3 dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 
pół łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon

Banany blendujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę, sodę oraz cynamon i dokładnie mieszamy wszystko razem. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy cynamonem. Pieczemy 40-45min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.

Smacznego!!

photos: me & K.

18 comments:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    ReplyDelete
  2. ale smacznie to wszystko wygląda ! Pyszności :)

    ReplyDelete
  3. Wyglądają bardzo smacznie :)

    ReplyDelete
  4. Ooh everything looks so yum! You are an amazing baker!

    xx

    ReplyDelete
  5. wszystko wygląda mega smacznie!!<3

    ReplyDelete
  6. Chlebek bananowy mam w planach na weekend :)

    ReplyDelete
  7. muszę zrobić brownie z fasoli!:)

    ReplyDelete
  8. O nie, mama będzie musiała mnie siłą wyciągnąć z kuchni jak się u niej zjawię :) Mniam, same pyszności!

    ReplyDelete
  9. Pięknego masz bloga :)
    Co do słodkości - szczególnie za nimi nie przypadam, jednak za eko, fit nie pogardzę :D tym bardziej ciastami :D
    Fasolowe brownie robię od lat w domu , jednak jestem ciekawa modyfikacji przepisu wg Twojego :)

    Pozdrawiam,
    Sandra

    ReplyDelete
  10. Yummy ! Your pictures are delicious !! :)

    ReplyDelete

Post a comment