Wednesday, June 24, 2015

PRZEPIS NA SERNIKOWĄ TARTĘ Z MUSEM TRUSKAWKOWYM



Hej kochani! Lubicie domowe słodkości? Ja owszem, bardzo lubię piec ciasta i gdyby nie mój brak czasu i ograniczanie cukru mogłabym robić to częściej. W sobotę upiekłam coś pysznego, dlatego dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na sernikową tartę z musem truskawkowym i świeżymi owocami. Przepis jest banalnie prosty, a tarta wygląda i smakuje wyśmienicie! W sam raz na leniwe popołudnie z kawką. Smak lata! ;)

Składniki na spód tarty:
1,5 szklanki mąki
125g margaryny
1 jajko
odrobina wody

Na masę serową:
500g twarogu
3 łyżki cukru
1 budyń waniliowy w proszku
1 jajko

Na mus truskawkowy:
kilka truskawek
2 łyżki cukru

Jak ją przygotować?
Ze wszystkich składników na spód wyrabiamy spójne ciasto. Masę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki i wylepiamy nim formę na tartę. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Do rondelka wkładamy pokrojone na plasterki truskawki oraz cukier. Gotujemy przez ok. 10 minut, aż otrzymamy konsystencję dżemu. Miksujemy blenderem na gładki mus.
Twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, następnie dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy do połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na spód, a po łyżeczce w kilku miejscach wykładamy mus truskawkowy. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy świeżymi truskawkami i borówkami.

Smacznego!

P.S. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

photos: me

9 comments:

Post a comment