Sunday, December 20, 2015

FIT PIERNICZKI? DWA BŁYSKAWICZNE PRZEPISY


W dzisiejszym poście podzielę się z Wami dwoma przepisami na zdrowsze wersje pierniczków. Do tradycyjnych pierniczków nic nie mam, ale w te Święta chciałam spróbować czegoś innego i czegoś bardziej fit ;) Przyznam, że te pierniki smakują inaczej, niż te tradycyjne, ale na pewno nie gorzej! Nawet mojemu chłopakowi zasmakowały i chętnie zajada się nimi w towarzystwie zbożowej kawy ;) Robi się je błyskawicznie, a więcej zabawy to już jest tylko z dekorowaniem. Ale to już tradycja - Święta z pierniczkami muszą być! 

Zdrowa wersja pierniczków - bez masła, z wykorzystaniem mąki owsianej. Przepis znaleziony na instagramie niezastąpionej Eweliny - polecam gorąco! W piernikach wyczuwalny jest smak masła orzechowego, fanom orzeszków na pewno zasmakuje.

Składniki:
14 łyżek maki owsianej 
2 jajka
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i w razie konieczności podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Dekorujemy roztopioną gorzką czekoladą i zdrowymi posypkami. Ja wykorzystałam popping z amarantusa, nasiona chia, wiórki kokosowe, sezam, rodzynki i pestki dyni. 

Pierniczki z batatów - bez masła, cukru i jajek, na oleju kokosowym, z wykorzystaniem ksylitolu. Przepis zaczerpnięty z bloga Ani Lewandowskiej Healthy Plan by Ann. Jest to miła odmiana od tradycyjnych pierników. Zdrowa i jaka pyszna!

Składniki:
450g batatów
1 łyżka miodu
100g oleju kokosowego
550g mąki gryczanej
pół łyżki cynamonu
pół łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
50g ksylitolu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bataty gotujemy 15-20min, wodę odcedzamy, zostawiamy na chwilę, aż się ostudzą. Wrzucamy je do miski i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Po wymieszaniu masę ugniatamy ręcznie, formujemy z niej kulę i wrzucamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką gryczaną. Wycinamy foremkami pierniki, układamy na blaszkach i pieczemy 20min z termoobiegiem w 160 stopniach. Również możemy udekorować gorzką czekoladą i zdrowymi posypkami. Ja dzisiaj wezmę się za dekorowanie ;)

photos: me

16 comments:

  1. Oj, u mnie w domu zdrowsza wersja z pewnością się nie przyjmie :<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Szkoda, bo naprawdę tej zdrowszej wersji nic nie brakuje :)

      Delete
  2. Your tree is adorable - and the cookies!

    xx

    ReplyDelete
  3. OMG! You're doing the Christmas season RIGHT! I envy your tree BTW! LOL

    xoxo,
    www.houseofakih.com

    P.S. I'm inviting you to my giveaway! I hope you join it :D

    ReplyDelete
  4. Jeszcze nie piekłam, zastanawiam się nad pierniczkami z batatów :)

    ReplyDelete
  5. Yumm..the cookies look delicious!

    xo
    http://thepinkporcelaindoll.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Chyba byłabym nimi zachwycona. Już sam wygląd bardzo mnie zachęca. Może zdążę jeszcze przed świętami skorzystać z Twojego przepisu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przepisy są proste i szybkie, powinnaś zdążyć przed Świętami :D

      Delete
  7. Wonderful pictures :) I love Christmas :)

    http://checkinonline.blogspot.pt/

    ReplyDelete
  8. ja jakoś nie przepadam za piernikami, robię dziś zwykłe kruche ciastki :)

    ReplyDelete
  9. Lovely photos. It looks delicious ! Kisses :)

    ReplyDelete

Post a comment