W dzisiejszym poście podzielę się z Wami dwoma przepisami na zdrowsze wersje pierniczków. Do tradycyjnych pierniczków nic nie mam, ale w te Święta chciałam spróbować czegoś innego i czegoś bardziej fit ;) Przyznam, że te pierniki smakują inaczej, niż te tradycyjne, ale na pewno nie gorzej! Nawet mojemu chłopakowi zasmakowały i chętnie zajada się nimi w towarzystwie zbożowej kawy ;) Robi się je błyskawicznie, a więcej zabawy to już jest tylko z dekorowaniem. Ale to już tradycja - Święta z pierniczkami muszą być!
Zdrowa wersja pierniczków - bez masła, z wykorzystaniem mąki owsianej. Przepis znaleziony na instagramie niezastąpionej Eweliny - polecam gorąco! W piernikach wyczuwalny jest smak masła orzechowego, fanom orzeszków na pewno zasmakuje.
Składniki:
14 łyżek maki owsianej
2 jajka
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i w razie konieczności podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy ciastka. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Dekorujemy roztopioną gorzką czekoladą i zdrowymi posypkami. Ja wykorzystałam popping z amarantusa, nasiona chia, wiórki kokosowe, sezam, rodzynki i pestki dyni.
Pierniczki z batatów - bez masła, cukru i jajek, na oleju kokosowym, z wykorzystaniem ksylitolu. Przepis zaczerpnięty z bloga Ani Lewandowskiej Healthy Plan by Ann. Jest to miła odmiana od tradycyjnych pierników. Zdrowa i jaka pyszna!
Składniki:
450g batatów
1 łyżka miodu
100g oleju kokosowego
550g mąki gryczanej
pół łyżki cynamonu
pół łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
50g ksylitolu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bataty gotujemy 15-20min, wodę odcedzamy, zostawiamy na chwilę, aż się ostudzą. Wrzucamy je do miski i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Po wymieszaniu masę ugniatamy ręcznie, formujemy z niej kulę i wrzucamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką gryczaną. Wycinamy foremkami pierniki, układamy na blaszkach i pieczemy 20min z termoobiegiem w 160 stopniach. Również możemy udekorować gorzką czekoladą i zdrowymi posypkami. Ja dzisiaj wezmę się za dekorowanie ;)
photos: me
musze spróbować ;P
ReplyDeleteOj, u mnie w domu zdrowsza wersja z pewnością się nie przyjmie :<
ReplyDeleteSzkoda, bo naprawdę tej zdrowszej wersji nic nie brakuje :)
DeleteYour tree is adorable - and the cookies!
ReplyDeletexx
So yummy!
ReplyDeletexoxox,
CC
zrobię w poniedziałek :)
ReplyDeleteBardzo polecam, zasmakują Ci :)
DeleteThis is so wondeful! Have a great new week!
ReplyDeleteSTYLEFORMANKIND.COM
Facebook
Bloglovin
OMG! You're doing the Christmas season RIGHT! I envy your tree BTW! LOL
ReplyDeletexoxo,
www.houseofakih.com
P.S. I'm inviting you to my giveaway! I hope you join it :D
Jeszcze nie piekłam, zastanawiam się nad pierniczkami z batatów :)
ReplyDeleteYumm..the cookies look delicious!
ReplyDeletexo
http://thepinkporcelaindoll.blogspot.com
Chyba byłabym nimi zachwycona. Już sam wygląd bardzo mnie zachęca. Może zdążę jeszcze przed świętami skorzystać z Twojego przepisu :)
ReplyDeletePrzepisy są proste i szybkie, powinnaś zdążyć przed Świętami :D
DeleteWonderful pictures :) I love Christmas :)
ReplyDeletehttp://checkinonline.blogspot.pt/
ja jakoś nie przepadam za piernikami, robię dziś zwykłe kruche ciastki :)
ReplyDeleteLovely photos. It looks delicious ! Kisses :)
ReplyDelete