Thursday, February 26, 2015

LEMON CAKE & APPLE TART



W dzisiejszym poście znowu słodkości ;) W miniony weekend upiekłam aż dwa ciasta i rozeszły się one jak świeże bułeczki. Znowu polubiłam czas spędzany w kuchni, gotowanie i pieczenie... A nawet siedzenie na kuchennym blacie i popijanie pysznej kawy z moją drugą połówką ;) Tym razem upiekłam ciasto cytrynowe i tartę z jabłkami. Ciasta wyszły prze-prze-pyszne! Zachęcam do zapoznania się z dalszą częścią posta i wypróbowania przepisów!  

Ciasto cytrynowe
280g mąki
220g miękkiego masła
4 jajka
4 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej)
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło miksujemy z cukrem około 5min i dodajemy po jednym jajku miksując dalej, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy suche składniki i skórkę z cytryny, krótko mieszamy. Na końcu wlewamy sok z cytryny, mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 60 minut.

Tarta z jabłkami
spód:
250g mąki pszennej
120g zimnego masła
2 jajka
szczypta soli

wypełnienie: 
800g jabłek
1 łyżka masła
cynamon

Z mąki, masła, jajek i szczypty soli zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na minimum pół godz do lodówki.
Obieramy jabłka i kroimy je w grube plastry. Smażymy chwilę na patelni z łyżką masła i dodajemy cynamon. 
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy 3/4 porcji na formę na tartę, a resztę chowamy do lodówki. Wkładamy spód do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 15min. Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Z pozostałej 1/4 porcji ciasta kroimy grube paski i dekorujemy nimi ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tartę około 30min.

Smacznego!!

photos: me

15 comments:

  1. tarte bym zjadła, nie powiem, że nie :D

    ReplyDelete
  2. uwielbiam takie ciasta! Żadne torty mi nie smakują, takie domowe wypieki najlepsze :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja też takie uwielbiam! Nie są trudne w przygotowaniu, a są pyszne i lekkie ;) I tak jak Ty strasznie ale to strasznie nie lubię takich tłustych przekładanych różnymi masami :D

      Delete
  3. Looks so yummy!

    See you Paulina xx

    ReplyDelete
  4. Marvelous Apple Tart ! Your photos are beautiful :)

    ReplyDelete

Post a comment