Saturday, October 1, 2016

ZDROWY DESER? PRZEPISY (WRAZ Z MAKRO!)


Witajcie w ten weekend! Jak Wasze plany? U nas będzie się działo, a o szczegółach na pewno wkrótce napiszę i podzielę się jakimiś fajnymi zdjęciami ;) W dzisiejszym poście w końcu coś z tematyki fit jedzonka :D Postanowiłam podzielić się z Wami zdrowymi przepisami na ciasta, słodkości, czy coś na deser. Myślę, że te przepisy są fajną alternatywą dla mniej zdrowych ciast, a smakują równie dobrze, a czasem nawet i lepiej! Mam nadzieję, że znajdziecie coś tutaj dla siebie i skorzystacie z moich przepisów. Koniecznie dajcie znać jak coś upichcicie i czy Wam smakowało! ;) Udanego weekendu!

Kulki z awokado, wg przepisu Wybieraj zdrowo.

Składniki (na 9 sztuk):
110g awokado
100g gorzkiej czekolady
7 łyżek oleju kokosowego (90g)
20g ksylitolu
10g kakao + 20g do obtaczania

Awokado miksujemy. Pozostałe składniki roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z awokado. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę, aby zastygła. Po tym czasie formujemy dłońmi małe kuleczki i obtaczamy w kakao. Przechowujemy w lodówce.

makro: 1 kulka ma 195kcal - 4,9W 19,4T 2B

Kruche ciasto z borówkami wg przepisu Katnova.

Składniki:
200g mąki gryczanej
100g mąki ryżowej
30g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
7 łyżek oleju kokosowego (90g)

250g borówek
10g mąki ryżowej
3 łyżki ksylitolu 

Borówki mieszamy z mąką ryżową i ksylitolem. Składniki na ciasto wyrabiamy. Następnie z 2/3 ciasta wylepiamy formę, wsypujemy borówki, a resztę ciasta, czyli 1/3 używamy do zrobienia "kruszonki". W tym celu ścieramy ciasto na tarce o dużych oczkach i posypujemy po górze. Pieczemy 45min w 190 stopniach.

makro: jeden kawałek (1/4 ciasta) ma 528kcal - 68,75W 26,75T 7,75 B

Jabłecznik na sucho w wersji fit.

Składniki:
1100g jabłek
165g kaszy manny
50g ksylitolu
120g mąki jaglanej
20g mąki owsianej
120g masła lub oleju kokosowego

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cynamonem. Mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz ksylitol przesypujemy do jednej miski, mieszamy. Połowę porcji masła kroimy i wykładamy na dnie tortownicy, a następnie wysypujemy szklankę mącznej mieszanki. I po kolei: wykładamy połowę jabłek, wysypujemy szklankę mieszanki, drugą połowę jabłek i ostatnią już szklankę mieszanki. Na końcu układamy resztę masła. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

makro: jeden kawałek (1/8 ciasta) ma 353kcal - 53,5W 16T 4B

Chleb z kaszy gryczanej białej.

Składniki:
400g kaszy gryczanej niepalonej (4 woreczki)
łyżeczka soli himalajskiej
woda

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i zostawiamy na całą dobę, by nasiąkła. Po dobie z kaszy odlewamy nadmiar wody i blendujemy z łyżeczką soli himalajskiej. Z tego ma nam wyjść konsystencja budyniu. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 12h. Na wierzchu masy może się wytworzyć mały "brzuszek". Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200st piekarnika na godzinę.

makro: 3 kromki (1/4 chlebka) mają 343kcal - 61W 3T 13B

5 comments:

  1. Hello Paulina, how are you ? Your photos are so delicious :)

    ReplyDelete
  2. Jejku jakie pyszności *.* nie wliczając kulek z awokado z żadnymi nigdy się nie spotkałam. Aż zgłodniałam :)

    ReplyDelete
  3. Same pyszności! może kiedyś skuszę się aby wypróbować któryś z przepisów :)

    ReplyDelete
  4. Wszystkie przepisy wygrały! Zapisuję sobie koniecznie, przepyszne zdjęcia <3


    www.liftmygirl.blogspot.con

    ReplyDelete

Post a comment