Jeśli śledzicie mojego instagrama zapewne kojarzycie pierożki, które robiłam w zeszłą niedzielę na obiad. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na te cuda. Wykonanie jest banalne, lepienie zajmuje trochę więcej czasu, ale smak pierożków po upieczeniu wynagradza wszystko! Oczywiście jabłka można zastąpić innymi owocami, np truskawkami czy borówkami. Pierożki są rewelacyjne na ciepło (z cynamonem) oraz na zimno (smakują jak ciastka z piekarni!). Polecam!!
Składniki:
2,5 szklanki mąki
500g chudego twarogu
250g masła
2-3 jabłka
cynamon
Z masła, mąki i twarogu wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość taką jak do pierogów i wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy w małą kostkę, układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak pierogi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierożki pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Po upieczeniu posypujemy cynamonem, a jeśli używacie cukru możecie je posypać również cukrem pudrem. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego! ;)
photos: me & K.
Koniecznie muszę spróbować takie zrobić ^^
ReplyDeletepusta-szklanka.blogspot.com
yummy!
ReplyDeleteOh that look pretty delicious sweetie
ReplyDeletexx
www.sakuranko.com
Z jabłkami muszą być pyszne! Jeszcze takich nie jadłam :c
ReplyDeletehttp://minimalistyczny.blogspot.com/
So sweet and it looks delicious :)
ReplyDeleteojeju, same pyszności! jadłam z jabłuszkami - mogłabym nie przestawać jeśc:D
ReplyDeleteSandicious
Uhmmmmm..... delicious!!!
ReplyDeletexo Paola
Expressyourself
My Facebook
Oh yum! I want these right now!
ReplyDeletexx
yummy ;)
ReplyDeletenice week
na pewno są pyszne :)
ReplyDelete