Thursday, May 28, 2015

PRZEPIS NA SEROWE PIECZONE PIEROŻKI Z JABŁKAMI



Jeśli śledzicie mojego instagrama zapewne kojarzycie pierożki, które robiłam w zeszłą niedzielę na obiad. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na te cuda. Wykonanie jest banalne, lepienie zajmuje trochę więcej czasu, ale smak pierożków po upieczeniu wynagradza wszystko! Oczywiście jabłka można zastąpić innymi owocami, np truskawkami czy borówkami. Pierożki są rewelacyjne na ciepło (z cynamonem) oraz na zimno (smakują jak ciastka z piekarni!). Polecam!!

Składniki:
2,5 szklanki mąki
500g chudego twarogu
250g masła
2-3 jabłka
cynamon

Z masła, mąki i twarogu wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość taką jak do pierogów i wykrawamy kształt przy pomocy szklanki. Jabłka kroimy w małą kostkę, układamy na środku wykrojonego ciasta i lepimy jak pierogi. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierożki pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. W połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę. Po upieczeniu posypujemy cynamonem, a jeśli używacie cukru możecie je posypać również cukrem pudrem. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Smacznego! ;)

photos: me & K.

10 comments:

  1. Koniecznie muszę spróbować takie zrobić ^^
    pusta-szklanka.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Oh that look pretty delicious sweetie
    xx

    www.sakuranko.com

    ReplyDelete
  3. Z jabłkami muszą być pyszne! Jeszcze takich nie jadłam :c

    http://minimalistyczny.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. So sweet and it looks delicious :)

    ReplyDelete
  5. ojeju, same pyszności! jadłam z jabłuszkami - mogłabym nie przestawać jeśc:D
    Sandicious

    ReplyDelete

Post a comment