Wednesday, August 10, 2016

HEALTHY CAKE RECIPES (PART 2)


Hej kochani! W dzisiejszym poście znajdziecie trzy proste przepisy na zdrowe wypieki. Obecnie, gdy jestem na urlopie chętniej przesiaduję w kuchni i tworzę pyszne fit ciasta. Mam zdecydowanie więcej czasu, energii oraz mnóstwo wartych uwagi przepisów, które przechowuję w folderze na pulpicie :D W końcu trzeba zacząć je testować! Każde z tych ciast jest inne, ale wszystkie są niesamowicie pyszne i co najlepsze - można je jeść bez wyrzutów sumienia! Samo zdrowie ;) Ktoś się skusi?

Kokosowe ciasto z borówkami. Przepis zaczerpnięty od Sanny.

Spód:
2 jajka
10g ksylitolu
20g mąki kokosowej
10g wiórków kokosowych

Krem kokosowy:
390g mleczka kokosowego (stała część z dwóch puszek)
10g ksylitolu
20g wiórków kokosowych
żelatyna

około 300g borówek

Przygotowujemy spód. Ubijamy dwa białka, dodajemy ksylitol - miksujemy. Następnie dwa żółtka i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, mieszamy delikatnie. Spód pieczemy 20-25 min w 180st. Przygotowujemy krem kokosowy. Ubijamy stałą część mleczka kokosowego, dodajemy ksylitol, wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną żelatynę we wrzątku. Wszystko dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na kokosowym spodzie. Na górze układamy borówki i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

Fit jabłecznik z kaszą jaglaną na kokosowym spodzie. Przepis zaczerpnięty z bloga Agnieszki

Spód:
2 jajka
10g ksylitolu
20g mąki kokosowej
10g wiórków kokosowych

80g kaszy jaglanej
400g jabłek 
cynamon

Na początku gotujemy kaszę jaglaną i przygotowujemy spód. Ubijamy dwa białka, dodajemy ksylitol - miksujemy. Następnie dwa żółtka i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, mieszamy delikatnie. Spód pieczemy 20-25 min w 180st. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy z cynamonem na gładką masę. Rozsmarowujemy ją na kokosowy spód. Na patelni smażymy obrane jabłka pokrojone w kosteczkę, aż będą miękkie. Posypujemy je cynamonem. Jabłka wykładamy na jaglany krem i pieczemy kolejne 20min w 180st. Gdy ciasto ostygnie chłodzimy je w lodówce kilka godzin.


Fit drożdżówki z borówkami. Zainspirowałam się przepisem z bloga Karoliny Kociędy.

300g mąki ryżowej
50g mąki kokosowej
10g suchych drożdży
40g ksylitolu
250ml mleka roślinnego

Nadzienie:
200g borówek
15g ksylitolu
10g mąki ziemniaczanej

Przygotowujemy kruche ciasto. W misce zagniatamy ciasto z mąki ryżowej, kokosowej, suchych drożdży, ksylitolu i ciepłego mleka. Zostawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę. W osobnej misce mieszamy borówki z ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na osiem równych części i każdą z nich rozpłaszczamy. Na środek dajemy kilka borówek i zamykamy drożdżówki lepiąc coś na kształt kuli. Pieczemy 30-40 min w 180st, aż drożdżówki będą rumiane.

6 comments:

  1. Świetne przepisy *.* Zakochałam się ! ♥
    Chyba czas wypróbować w najbliższym czasie. :)
    Muszę się tylko zaopatrzyć w ksylitol i mąkę kokosową.
    Mogę wiedzieć w jakim sklepie kupiłaś? :)

    http://gellabloog.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ksylitol i mąkę kokosową kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością w Szkocji :)

      Delete
  2. Jejku, zjadłabym wszystko! Czyli wszystkie 3 przepisy bardzo przypadły mi do gustu innymi słowy. Szkoda że póki co zakup mąki kokosowej odkładam na dalszy plan, ale kiedyś na pewno w końcu ją nabędę :)

    ReplyDelete
  3. Jak zwykle wszystko wygląda przepysznie! Kiedyś Cię zaproszę do siebie i mi coś upieczesz xd

    ReplyDelete

Post a comment