W dzisiejszym poście to co tygryski lubią najbardziej - przepisy na fit słodkości. Jeśli jesteście zainteresowani tematem, zapraszam do dalszej części posta.
Wiele z nas jest na ciągłych dietach, odmawiamy sobie wszystkiego co słodkie, a wiadomo jak to kobiety - lubimy sobie czasem pozwolić na kostkę czekolady, czasem dwie, a nawet całą tabliczkę. Nie uważam tego za coś złego, sama czasem sięgam po słodycze! Ale póki co jestem na chipsowo-czekoladowym detoksie i właśnie trwa mój miesiąc bez takich smakołyków. W jedzeniu, życiu czy aktywności fizycznej ważny jest zdrowy rozsądek, utrzymanie balansu, aby w całym tym fit świecie nie zwariować! Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z typowo #fit postem i zachęcam do spróbowania dietetycznych ciast. Może nie smakują jak czekolada, ale są równie dobre, a co najważniejsze wykonane ze zdrowych produktów. Jedzmy na zdrowie! ;)
Sernikobrownie z malinami (przepis zaczerpnięty z bloga Sanny)
spód brownie:
70g płatków owsianych
55g kakao
70g rozpuszczonego oleju kokosowego
150g jogurtu greckiego light
1 jajko
miód do smaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
250g chudego twarogu
miód do smaku
100g jogurtu greckiego light
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Wszystkie składniki na brownie dokładnie blendujemy. 2/3 masy rozlewamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a 1/3 masy odkładamy na później.
Składniki na masę serową mieszamy ze sobą i wylewamy na spód brownie. Na górze układamy maliny i przykrywamy pozostałą 1/3 ilością brownie, rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika na 35-45 minut (długość pieczenia dostosujcie do własnych piekarników - masa powinna być lekko lepka).
Chlebek bananowy
3 dojrzałe banany
1 jajko
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon
Banany blendujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę, sodę oraz cynamon i dokładnie mieszamy wszystko razem. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy cynamonem. Pieczemy 40-45min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Fit sernik (przepis zaczerpnięty z instagrama Eweliny)
1 kostka (200g) chudego lub półtłustego twarogu
3 jajka
1 budyń (64g) o dowolnym smaku
200g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki miodu
Białka ubijamy, resztę składników blendujemy. Delikatnie łączymy masę serową z białkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45-50 minut. Na górę można jeszcze dodać ulubione owoce jeśli chcecie. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego! ;)
photos: me
Muszę wypróbować, pysznie wyglądają a widzę że są proste do zrobienia :)
ReplyDeletejutro chyba coś upiekę :) bo narobiłaś mi takiego smaka!
ReplyDeleteWpis zapisuję sobie w zakładkach! Będę korzystać z tych przepisów :) Cóż za piękna kolekcja świec w tle na zdjęciu z sernikiem!
ReplyDeletePozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili :)
mmm z malinkami pycha ;)
ReplyDeleteIleż słodkości u Ciebie <3
ReplyDeletewygląda super
ReplyDeleteso much yummy!
ReplyDeleteZarąbiste ;) muszę zrobić to pierwsze akurat mam dużo malin ;)
ReplyDeleteobserwuje ;P)
omom jakie pychotki! Dawaj kawała:D
ReplyDeleteYour photos are so delicious ! Kisses and have a lovely weekend :)
ReplyDeleteSernikobrownie wygląda obłędnie, zrobię dzisiaj z truskawkami;]
ReplyDeleteWlasnie sie piecze sernikobrownie Zamias miodu do sera dodalam syrop klonowy
ReplyDelete