Thursday, September 24, 2015

OCHOTA NA SŁODKIE? PROPOZYCJE FIT CIAST


Witajcie! Chwilkę mnie nie było, ale powracam już do Was z nowym fit postem. Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami dwoma przepisami na dietetyczne ciasta! We wtorek razem z moją siostrą upiekłyśmy tartę sernikową oraz brownie z kaszy jaglanej. Czasem można! A jeśli ciasto jeszcze jest fit i smakuje rewelacyjnie to przyjemność z jedzenia zdecydowanie wzrasta. Wczoraj pozwoliliśmy sobie na poobiadową rozpustę przy kawie połączoną z małym świętowaniem urodzin mojej siostry. Poza tym powoli się z Eweliną żegnamy - już w piątek wraca do Polski. Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego jak jej zazdroszczę! Już nie mogę się doczekać listopadowego urlopu w PL... A tymczasem zachęcam do zapoznania się z przepisami na ciasta! Przyznam, że na śniadanie czy do lunchboxa również by się nadawały ;)

składniki:
100g (1 torebka) ugotowanej kaszy jaglanej 
3 jajka
3 łyżki miodu
4 łyżki kakao
pół szklanki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wylewamy do formy i pieczemy około 50 minut w 180st.

twarogowy spód: 
-250g chudego twarogu chudego
-12 łyżek płatków owsianych
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Powstałą masę wylewamy na tortownicę i pieczemy 10min w 180st. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 25min.

masa serowa:
-300g twarogu chudego
-350g jogurtu naturalnego
-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-3 jajka
-3 łyżki miodu 
-migdały w płatkach 
Wszystkie składniki razem miksujemy. Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 30min w 180st.

Smacznego! ;)

photos: Ewelina & me

11 comments:

Post a comment