Monday, April 11, 2016

PRZEPIS NA CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ


Witajcie kochani! W dzisiejszym poście przepis, który niedawno przetestowałam i mogę z czystym sercem polecić! Jest to przepis na chlebek z kaszy gryczanej białej (niepalonej). Można powiedzieć, że jest jednoskładnikowy, a wykonanie jest banalne. Nadaje się na śniadanie, obiad czy kolację. Ja się nim zajadałam przez cały weekend i chętnie powtórzę ten wypiek! Przyznam, że smakuje mi o wiele bardziej, niż taka ugotowana kasza gryczana. Łapcie przepis!

Składniki:
400g kaszy gryczanej niepalonej (4 woreczki)
łyżeczka soli himalajskiej
woda

Kaszę gryczaną zalewamy wodą i zostawiamy na całą dobę, by nasiąkła. Po dobie z kaszy odlewamy nadmiar wody i blendujemy z łyżeczką soli himalajskiej. Z tego ma nam wyjść konsystencja budyniu. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 12h. Na wierzchu masy może się wytworzyć mały "brzuszek". Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 200st piekarnika na godzinę. Smacznego!

15 comments:

  1. Ciekawy pomysł, o czymś takim jeszcze nie słyszałam :)

    ReplyDelete
  2. koniecznie muszę to zrobić!

    ReplyDelete
  3. Musi ciekawie smakować :D u mnie zawsze z mąki żytniej i ziaren

    ReplyDelete
  4. Wygląda bardzo smakowicie! Jestem pewna, że smakuje równie dobrze jak wygląda ;)

    ReplyDelete
  5. Oo Bardzo oryginalny i ciekawy przepis. Z przyjemnością wypróbuję bo kasze u mnie ostatnio na dobre zagościły w kuchni i staram się tworzyć z ich udziałem coraz to nowsze potrawy :)

    ReplyDelete
  6. Uwielbiam takie domowe chleby, a najbardziej bananowy i słonecznikowy w wykonaniu mojej mamy :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    ReplyDelete
  7. Uwielbiam takie domowe chleby, a najbardziej bananowy i słonecznikowy w wykonaniu mojej mamy :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    ReplyDelete
  8. Z pewnością ten chleb jest bardzo sycący i w dodatku zdrowy! :)

    ReplyDelete
  9. ależ to proste, a jakie zdrowe - chyba spróbuję!

    ReplyDelete
  10. chętnie spróbowałabym takiego chleba!

    ReplyDelete
  11. Brzmi interesująco, wygląda też całkiem nieźle.

    ReplyDelete

Post a comment